· 

6 activiteiten om je toertje buiten anders te maken.

We houden het nu al een tijdje vol. Al de 5de week dat we in ons kot blijven. Sommigen met een gezin, sommigen met z’n twee maar sommigen ook alleen. Naar buiten komen doe je als het essentieel nodig is maar even een luchtje scheppen, een toertje doen, je benen strekken is ook af en toe van groot belang.

 

Wij proberen zo samen elke dag even in onze buurt een toertje te maken. ‘Even blokske rond?’ Niet alleen mentaal goed voor ons (eens even uit je bubbel) maar ook een mooi samenmomentje, lekker verbinden.

 

Heb jij dat ook? Dat je plots nieuwe plekjes ontdekt tijdens je wandeling in de buurt. Dat je buren ziet die je nog nooit eerder zag. Dat je elke bloem hebt gezien die op je pad komt.

Dat je dankbaar bent dat de natuur terug  ‘ademt’. Dat merk je zo. Misschien ligt het ook wel aan dat prachtige weer. Wat een geluk dat we die zon bij ons hebben. Alsof heel die Corona het heeft gepland met de natuur.

 

Normaal had ik dit weekend een workshop met kinderen. 12 jongens en meisjes hadden zich ingeschreven voor de workshop ‘HIER & NU’.

 

 

Tijdens de workshops van de HELDERTOCHT ga ik met kinderen op ontdekking naar hun eigen ik, hun sterke en lastige kanten, hun kleine gelukjes. 

Deze zaterdag stond dus de zintuigenwandeling op de planning. Die was vorig jaar écht een succes! Je kan niet geloven hoe kinderen met zoveel respect en verwondering omgaan met de natuur. Met zoveel AANdacht en verwondering de natuur in. 

En omdat ik dat jullie wil laten ervaren, deel ik graag tips vanuit mijn workshop.

Ik nodig je graag uit om (tijdens of na de #blijfinuwkot ) alleen, met twee of met je kinderen eens  met al je zintuigen op wandel te gaan. In je tuin, op straat of in een bos waar niemand anders is #socialdistancing. Daar worden je zintuigen het meest geprikkeld. 

Hieronder vind je 6 activiteiten die kan doen tijdens je wandeling. Veel plezier en laat die zintuigen maar hun werk doen! 

 

1.  Daag je voeten uit!

 

We starten onze wandeling door onze voeten aandacht te geven.
Probeer te wandelen zonder te praten en daag je voeten uit. Neem elke stap met veel aandacht en laat je voet rollen over de grond.
Merk elk dingetje op. Kijk naar de grond. Wat zie je? Wat zie je bewegen? Wat doet het als je erop stapt?
Probeer op zoveel mogelijke verschillende ondergronden een stapje te zetten. 

2.  Waar is je grens?

We landen op een open vlakte in een kring.
We schakelen ons KIJKEN uit door een blinddoek om te doen.
We lopen door elkaar.
Voel goed waar je stapt.
Is het veilig? Waar is de grens? Voel je de ruimte? Hoor je iemand aankomen? Moet je uitwijken? Hoor je niets? Voel je je veilig?
Probeer niet te spieken maar als je het toch te spannend vindt. Check dan even waar je staat door je blinddoek even af te nemen. 

3.  Ik hoor, ik hoor wat jij niet hoort.

We komen samen in een kring.
Ga zitten en houd je blinddoek aan. Door je ogen af te sluiten gaan je oren nog beter horen. Luister naar de omgeving. Welke geluiden hoor je allemaal. Vertel daarna aan elkaar welke geluiden jij allemaal gehoord hebt. Niet te geloven maar er zijn geluiden die anderen hoorden, die jij waarschijnlijk niet kon horen & andersom.

 

4.  Hoe voelt dat?

We wandelen verder en voelen aan alles wat we tegenkomen. Niet trekken, duwen of slaan maar voelen… zachtjes met je vingertoppen, pols, handpalm of arm.
Hoe voelt het?
Zacht – hard

Nat – droog

Korrelig – vlak

Koud – warm

 

 

Uit kindermonden komen de schoonste beschrijvingen. 

5. ADEMruimte

We zoeken een plek waar we kunnen gaan liggen of zitten. In een medidatiehouding. Dat wil zeggen in een open en comfortabele houding . In kleermakerszit, tegen een boom of op je rug.

 

 

Sluit je ogen, geniet van de stilte en luister naar dit verhaal: 

Download
Ademruimte - bodyscan.docx
Microsoft Word document 12.9 KB

6. Langzaam proeven

Hoe vaak eet je wel niet als een sneltrein een koek of zakje chips op.  We gaan nu een rozijntje heel bewust bestuderen en opeten. Want ja, je kan ook heel mindfull eten. Dit kan uiteraard ook met een snoepje.

Volg alle stappen op je gemak. Neem er steeds zeker 10 seconden de tijd voor, langer mag ook.

1.      Leg de rozijn op je hand. Houd hem ook eens vast tussen je duim en wijsvinger.

2.      Kijk er naar alsof je nog nooit een rozijn gezien had.

3.      Wat zie je allemaal? Kleurverschillen, rimpeltjes, gladde plekken, hoe ziet de vorm eruit?

4.      Doe eventueel je ogen dicht en voel aandachtig hoe de rozijn aanvoelt. Hard of zacht, glad of rimpelig. Wat gebeurt er als je erin knijpt of als je de rozijn tussen je wijsvinger en duim beweegt?

5.      Houd de rozijn bij je oor. Knijp er eens in. Wat hoor je? Of hoor je helemaal niks?

6.      Breng het rozijntje naar je neus. Ruik je iets? Zo ja, wat? Probeer de geur te omschrijven.

7.      Krijg je al trek in de rozijn? Hoe voelt dat precies? Merk op wat er in je lichaam gebeurt.

8.      Leg de rozijn in je mond, op je tong. Bijt er nog niet op, maar voel heel bewust hoe het rozijntje daar ligt. Misschien merk je het gewicht van de rozijn op je tong.

9.      Beweeg het rozijntje door je mond. Van links naar recht, van voor naar achter. Duw het tegen je gehemelte. Wat voel je? Voelt de rozijn nu anders aan dan toen je hem in je hand hield? Proef je een bepaalde smaak?

10.   Kauw even op de rozijn en merk op wat er allemaal gebeurt. De textuur van de rozijn verandert, er komt smaak en speeksel vrij.

11.   Hoe voelen je mond, tanden, kaakspieren? Bespeur je ergens spanning?

12.   Op welke plek in je mond of op je tong proef je de rozijn het beste?

13.   Geniet van de smaak, probeer deze eens te omschrijven.

14.   Heb je zin om de rozijn door te slikken? Merk eerst eens op hoe die neiging of drang eigenlijk voelt.

15.   Slik de rozijn dan door en probeer hem zo lang mogelijk in de gaten te houden.

16.   Voel je de rozijn in keel, je slokdarm, je maag?

17.   Sta stil bij hoe je lichaam aanvoelt na het eten van de rozijn en het doen van deze oefening. Is er iets verandert of juist niet?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    annemie (donderdag, 16 april 2020 21:00)

    Dag Hanne,
    Dit is een geweldige tocht die jij hebt uitgewerkt! Heel sterke en leuke activiteiten. Als jongere kan je hier HEEL veel van leren!

    Dikke knuffel

  • #2

    Femke (maandag, 27 april 2020 09:51)

    Leuke tips voor onze dagelijkse wandelingen.
    Bedankt om dit te delen!